De kracht van NLP

Prikkelverwerking

 

De prikkeling van onze huid (de neus, oren, huidprikkels) reist in de olfactorische chakra, waar de zintuiglijke kanalen (die informatie naar de hersenen sturen) onze hersenen activeren om de informatie naar onze andere zintuiglijke kanalen te sturen die de informatie via ons lichaamszintuig naar de hersenen verwerken (ook wel prikkelverwerking genoemd), zodat onze hersenen weten wat ze vervolgens moeten doen.

De praktijk van NLP maakt gebruik van deze strategie, waarbij primaire zintuiglijke kanalen (de ogen, oren, neus, smaak, tastzin enz.) worden getraind om informatie door te geven aan andere zintuiglijke kanalen (de hersenen), zodat de hersenen in staat zijn om te gaan met allerlei soorten stimuli (is niet zo moeilijk te organiseren, zoals het veel moeilijker is om te gaan met slechts een paar van hen).

Of primaire kanalen worden gebruikt voor verwerking (God weet wat een ander soort informatie is).

Als we leren deze kanalen te gebruiken, krijgen we de meeste input van onze zintuigen, en kunnen de hersenen veel doeltreffender met deze informatie omgaan. Het verstand kan veel minder gemakkelijk omgaan met prikkels, en stuurt gewoonlijk meer informatie terug naar de hersenen. De hersenen zijn echter normaal gesproken zeer goed in staat om alles wat zij ontvangen te filteren.

Zoals u op de volgende bladzijden leest, zullen de hersenen alleen de patronen onthouden die te maken hebben met onze primaire zintuigen. In theorie zijn dat de dia’s, en de patronen die het vastlegt. De hersenen onthouden dan alleen de patronen die een opeenvolging zijn naar een vroeger niveau van stimulus, terwijl de signalen die gebruikt worden om met de oorspronkelijke stimuli om te gaan, aan het geheugen zullen ontsnappen, zodat er nog informatie beschikbaar zal zijn voor verwerking. Het is bekend dat sommige van de sub zintuiglijke kanalen niet in het geheugen worden opgenomen.

Deze kanalen die niet ontsnappen zijn de visuele (nog geen afzonderlijke kanalen). Het visuele systeem (de hersenen) bevat al onze vijf zintuigen. Wanneer deze samen worden gebruikt, geven ze een volledig beeld aan de hersenen. De zintuiglijke informatie kan sneller naar de hersenen komen, doordat deze kanalen ook een snellere reactiesnelheid hebben.

Het gezichtszintuig bijvoorbeeld is een lineair proces, waarbij informatiestromen langs het visuele kanaal in de geheugenbank worden opgeslagen. Deze methode is gemakkelijk te verwerken en op te roepen, omdat de informatie wordt opgeslagen in sub zintuiglijke kanalen die gescheiden zijn door de visuele kanalen.

Om dit beeld visuele te maken: op het moment dat ik schrijf, komt de verwerkte informatie in mijn hoofd op wanneer ik de tekst kort voorlees, in plaats van dat het in mijn hoofd opkomt terwijl ik het typ.

Succesvolle therapie is altijd synoniem met de cliƫnt die veel input krijgt. Deze input vertelt de hersenen hoe ze met de informatie moeten omgaan. In NLP is deze input het verleden, in therapie betekent het meestal dat als de persoon dingen aan het veranderen is het een meer lineair proces is. Hoe meer input de sessie geeft, hoe relevanter het is voor de persoon.

lees meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *