Hoe word je een beter mens

HSP coach Breda

 

 

HSP’s zijn gevoelig voor de energie van andere mensen (daarom kunt u een HSP coach inshakelen), of het nu in de echte of virtuele wereld is. In haar stimulerende boek, The Highly Sensitive Person’s Comfort uit 2004, beschrijft ze haar gevoelens van liefde of kalmte na een ontmoeting met vreemden, ondanks hun verschillen in opvattingen. ‘Ze nemen de tijd om naar elkaar te luisteren.’ Met zowel haar diagnose als haar openheid voor haar gevoelens, begon ze te genieten van het gezelschap van andere mensen.

Klein beginnen was haar cultuurschok en haar besef dat ze geacht werd ‘elman gesmolten harten’ te kunnen. ‘IEL geprogrammeerd,’ zegt ze. In haar tienerjaren was ze zelfbewuster over haar gevoeligheid dan ze in het openbaar weerspiegelde, en ze beoefende haar gevoeligheid alleen om de ‘Kleine Mannen’ in haar familie tevreden te stellen. Het was zo’n beetje ‘ik ben ok√©, ik ben normaal, ga maar verder’, zegt ze. Maar er gebeurde iets magisch toen ze een groep HSP’s vond en zich in het gezelschap van begripvolle personen bevond in plaats van te schreeuwen om door hen gevalideerd te worden. Ik denk dat hun aardige aard mijn mogelijkheid werd om te voelen wat ik wil met wat ik maar wil.

Nu, zoals zij heeft ontdekt, is het landschap van de emotionele keuze gevarieerd, maar kan worden verkend zolang wij ons aan mijn richtlijnen willen houden.

Een reis van zelfontdekking, van een Hoog Sensitief Persoon naar een Rijk Denkend en Gevoelend Persoon

Het leven begint op je twintigste. Veel HSP’s bereiken de volwassen leeftijd voor hun 30ste. Ik denk dat overwegend volwassen HSP’s zichzelf vercommercialiseren in plaats van dat hun vragende vermogens aan een hogere definitie worden gehouden. Als we een pad volgen door de ervaring van steeds weer bedreigd te worden door gevoelige mensen, zullen we uiteindelijk zelf ook overgevoelig worden. Een hoge gevoeligheid leidt niet tot de lichtheid of de sereniteit die veel HSP’s denken, maar tot zelftwijfel, gebrek aan zelfvertrouwen, en emotionele onzekerheid. Om als hoogsensitief persoon zelfvertrouwen, achting en kalmte te verwerven is een proces van toewijding aan het beheersen van onze eigen gevoelens en zelfpraat. Ik noem deze prestatie als leven met het Gevoels-Ego tot een Mens-Geluk-Vertrouwen-Avontuur. Ik betwijfel of iemand anders er echt om geeft of wij ons goed voelen. We moeten zorg dragen voor onze spiritualiteit en het recht op onze eigen gevoelens; wat een bijzonder geschenk. Veel mensen in onze cultuur zijn opgegroeid in een omgeving waarin beledigd zijn door een ander niet alleen acceptabel was, het begon zelfs mode te worden. SiliconIDE Ros ontmoet ook hooggevoelige mensen die via technologie een betere verbinding met hun wereld willen. Om diezelfde betekenisvolle verbinding te ervaren, waarschuwt de Stanford-psychologe Carol Dweck: “De Boeddha is niet je geest. Ik kan me in dat gevoel verplaatsen, ook al ben ik opgegroeid in een disfunctionele familieachtergrond.

Hoe kunt u ook maar het kleinste beetje begrip voor uw gevoelens krijgen? Hier zijn kleine suggesties:

lees meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *